23 ביוני 2015 מסע אופנועים לשחזור המסע מ-1932
8 אופנועים במסע לברלין לכבוד המכביה הקרובה
היציאה לדרך בתחילת יולי 2015
חברי הטובים קובי שמואל ודורון קדמיאל שכתבותיהם על מסעותיהם הרכובים בעולם הופיעו כאן כמה פעמים, יהיו בצוות הנבחר. קובי עורך יומן מסע אותו ניתן למצוא באתר המסעות המדליק והעשיר שהוא כותב כבר שנים. הנה קטע מתוך הסיפור המתבשל. במהלך המסע שיתחיל בשבוע הרשאון של יולי 2015 ויסתיים ב-27 בו, יוכנסו לכאן תקצירים ודיווחים מהמסלול
כתב: קובי שמואל
"ערב יום שישי, במהלך ארוחת הערב מצלצל הנייד שלי לצלילי קול פעמונים. מעברו השני ממתין בסבלנות חברי למסעות בעולם, דורון, לצליל "ים השיבולים". "דורון, איזה רוח הביאה אותך אלי בערב שישי.." לשאלתי, בקול סמכותי, אמר לי: "מחפשים רוכבי אופנוע מיומנים לחצות את הבלקן במסגרת סרט על 'המכביה'. תהייה מחר בכפר המכביה בבוקר. פרטים, מתי? איך? כלום.. תגיע! ".
רעש מנועי אופנועים ורוכבים מתבוללים בסיפורם על מעבר לאופק. אופנועים עומדים בצורה מסודרת בחצר המכביה, צלמים, ראיונות אישיים. לאחר ליקוט קצת הסברים מהחברים מההפקה, אני מתחיל לבנות פסיפס מטרה והתשובות לא מאחרות לבוא, אמנם בחלקים, אך מטרת הפרויקט, מנהלות, תאריכי יציאה, עוד רחוקים מליצור רעיון מגובש אחד כמקשה וידיעה לבאות. לאחר בדיקה היו לי קווים כלליים, אך ככל שהתעמקתי גם להפקה וגם לרוכבים, חלק גדול של העננה התפזר, ואני מציג את הפרויקט כמה שבועות לפני הביצוע :
הקדמה :
בשנת 1911 הרעיון לקיים משחקים אולימפיים יהודיים עלה על ידי פריץ אברהם בביטאון "אגודת המתעמלים היהודיים", המאיץ העיקרי למימושו היה יוסף יקותיאלי ממנהגיה הבולטים של מכבי ארץ ישראל הצעתו הייתה לקיים את המכביה הראשונה ב 1932 במלאת 1800 שנה למרד בר-כוכבא.
הרעיון העיקרי של יוסף יקותיאלי היה, לשגר קבוצת רוכבי אופנוע של חברי מכבי ארץ ישראל בארצות אירופה, לבשר ולגייס ספורטאים יהודיים מכול קשת ענפי הספורט. המסע נקרא "תל אביב-אנטוורפן". במשלחת כללו שמונה רוכבי אופנוע, תאריך היציאה היה 5 ביוני 1930 בשעה 16:00. קבוצת האופנוענים עברה בארצות קושטא שבטורקיה, רומניה, פולניה, גרמניה ובלגיה. לפי כל המסמכים ועבודת ההכנה שלי בנושא אני מגיע למסקנה שזה היה אמנם מסע מוצלח, בערים ובמדינות שעברו האופנוענים (מוטוציקליסטים) קיבלו את פניהם ראשי ערים ומילות ברכה לרעיון המכביה. אין הרבה חומר על המסע הראשון (אכן כן, היה מסע שני של אופנוענים ועל זה אדבר בהרחבה). מסע זה פתח רעיון שנולד והיווה את הניצנים הראשונים, הן למסע המפורט השני, והן לפתיחת המשחקים האולימפיים בחסות המכביה היהודית הראשונה שהתקיימה ב- 28.3.32 .
יקותיאל, עוד בהיותו מארגן את המסע של המוטוציקלטים לאטוורפן כבר חשב על המסע השני "תל אביב – לונדון " ולאור הצלחתה של המשלחת ניגש להכין את תוכניתו והוצאתה לפועל . בקבוצה נמנו שבעה מוטוצקלטים זולו ומתתיהו ברומברג, שלום ברדשסקי, אפרים טננבאום, יוסף הכהן, יואל סימקין, מרדכי שפירא ועזרא איכלוב, שהצטרף למסע כמלווה לאחד המוטוציקלטים. נוסעי המכונית אליהו סויסלוצקי, אבשלום כרמלי, זאב מרכוס, מנדי סגל ויוסף יקותאלי .
ב- 23.5.1931 עזבו את ת"א קבוצת המוטוצקלטים לירושלים, חצו את המדבר לכיוון קהיר שבמצרים, חצו את הימה לפיראוס אתונה, סלוניקי, בולגריה, יוגוסלביה, אוסטריה, גרמניה, פריז ולונדון. תשע ארצות – 9375 ק"מ – תשע עשרה קהילות יהודיות, ולי נשארת המחשבה ששנים ספורות לאחר מכן , שואת העם היהודי תשנה כל חלקיק בנשמתנו ותיצור גן חדש המושך את הכאב והסבל לדורות ארוכים, בצלקת שלא תגליד בהיסטורית העם היהודי .
הרעיון :
חברת הפקות פרטית מלונדון משחזרת את מסעות האופנועים שנערכו למסע אחד שיעבור בארצות הבלקן, בואכה אירופה, לנקודת הסיום בברלין גרמניה לטכס פתיחת המכביה באצטדיון שסופק לבקשת שר התעמולה של הרי יוזף גבלס במהלך המשחקים האולימפיים, ב- 1936. האופנוענים הנבחרים יעברו בארצות מוצא של משפחתם ונקודות נוספות החשובות בהיסטוריה היהודית, וכך בעצם נוכל לשלים מעגל בתוך מסע שהיה כאבן שואבת ליהודי החדש מארץ יהודה.
נקודת מבט:
במהלך עבודת ההכנה שעשיתי על מסעות המוטוצקלטים בארצות הבלקן ובאירופה, נתקלתי בצילומים מעטים וכן במספר חוברות שמספרות על כלל הולדת רעיון המכביה. באחת החוברות גיליתי אוצר בלום, יומן מסע לפרטים על המסע תל אביב- ברלין 1931. קראתי בשקיקה כל מילה, אות ופיסקה. היומן מתאר את התלאות שבדרך, החוויות שעברו, הקושי ברכיבה, אהבת הקהילות היהודיות לבואם ואת רוח האמונה ואהבת הארץ. במהלך המסע ואחרי אפרסם קטעים מהיומן ואנסה להקביל את המסע ככל שאוכל לתקופתנו אנו…. להמשך הכתבה אנא הכנסו לכאן
קובי במסעו לאסיה וה"סטאנים" 2013
דורון באלסקה בדרך לפרודו ביי במסע היחיד שלו סביב העולם שהחל ב-2012 הנה הבלוג של דורון
—————————————————————–
כל הזכויות C לסיפור המסע הנ"ל שמורות לקובי שמואל
הזכויות לצילומים ההיסטוריים בכתבה שמורות לארכיון המכביה ע"ש יוסף יקותיאלי
——————————————————————–
מאת: יוני ·
קטגוריות: כללי
תגובה מאת שהם ביום 31 ינו 2016 בשעה 21:57
אני יודע שהסבא שלי, יצחק אוליצקי עשה סיבוב דומה בשנת 1934 בקבוצה שמנתה 7 רוכבים שיצאו להשתתף בכינוס (אולימפיאדה) של פועלים בפראג.
יחד איתו רכבו, ליונה וולצ'ינסקי(ראש הקבוצה), אהרונצ'יק (אהרון ליישבסקי- דובר הקבוצה), גדע שוחט (גזבר), חיים בוקובסקי, יהושוע סובול, מרדכי זקסנברג.
הגיעו לאירופה על סיפון אונייה שיצאה מחיפה לברינדיזי באיטליה, וחזרו באונייה ממרסיי דרך אלכסנדריה.
אתה מכיר את המסע הזה ?
תגובה מאת ניבה ירון ביום 18 אפר 2017 בשעה 13:12
אבא שלי הוא לוניה (אריה ) וולצ'ינסקי שהשתתף בזמנו במסע האופנועים הזה ביחד עם גדע שוחט ויצחק אוליצקי אותם הכרתי בשנים מאוחרות יותר כמובן. בתו של יצחק אוליצקי, ליאורה, למדה אתי בכתב ההית הספר העממי יהלום ברמת גן ואחר כך גם בתיכון רננים בתל אביב. למיטב זכרוני יצחק נישא לאמא של ליאורה במסע זה ובא עימה ארצה.